Äänikirjat pelastavat kirjallisuuden

”Lukeminen kannattaa aina”, sanoi Jörn Donner kirjakaupan mainoksessa. Aina lukemiselle ei kuitenkaan ole aikaa tai mahdollisuutta, sillä lukeminen, niin kivaa kuin se onkin, vaatii ihmisen täyden huomion. Samalla ei voi paistaa jauhelihaa tai juosta lenkkiä, vaarantamatta joko jauhelihan tai itsensä terveyden.

Toisin on äänikirjojen kuuntelun kanssa. Niiden ylivoimaisesti suurin etu on se, että ne on suunniteltu tilanteisiin, joissa tehdään jo valmiiksi silmillä jotain muuta. Se on iso etu ja väitän, että pelkästään tämä seikka yksinään riittää pelastamaan suomalaisten “lukemisen”, ja sitä kautta kirjallisuuden.

Yleisesti on totuttu ajattelemaan, että kirjojen lukeminen korreloi suoraan sivistyksen ja menestyksen kanssa, kuten saimme juuri lukea YLEn artikkelista. Tuntuukin loogiselta ajatella, että lukemalla monipuolisesti kirjoja, voi oppia valtavasti, kehittää itseään, sekä rikastuttaa omaa kieltään. Samaan aikaan taivaalla on kuitenkin synkkiä pilviä, sillä lukeminen ei ole enää niin suosittua ajanvietettä kuin ennen. Maailma on nykyään niin täynnä mahdollisuuksia ja erilaisia virikkeitä, että kirjallisuus uhkaa jäädä jalkoihin. Kiirekin on entistä tutumpi vaiva vähän yhdelle sun toiselle. Juuri tästä syystä äänikirjojen suosion kasvulla on merkitystä: Kirjojen kuluttaminen monipuolistuu, kun niitä voidaan alkaa kuluttaa korvilla tilanteissa, joissa ei ennen ollut mahdollisuutta vastaavaan. Opimme ja sivistymme tehokkaammin tai saamme nauttia mainiosta fiktioviihteestä: Harva asia voittaa kunnon dekkarijännistystä!

Olen itse kuunnellut äänikirjoja muutaman vuoden, mutta tämä vuosi on ollut käänteentekevä kulutuksessani: Olen tänä vuonna kuunnellut varmaankin yhtä monta kirjaa, kuin lukenut. Ja vaikuttaa siltä, että suuntaukseni on menossa enemmän äänikirjojen puolelle. Työni on kiireistä ja kahden pienen lapsen isänä minun on joskus vaikea löytää aikaa lukemiselle. Äänikirjoille aikaa sen sijaan löytyy, ja ovatpa ne kannustaneet minua lenkillekin. Kun pää sivistyy ja maha pienenee samaan aikaan, nousevat vaikutukset kirkkaasti plussan puolelle.


Muutama tipsi äänikirjojen käytön aloittajalle

1) Käy katsomassa Bookbeatin, Storytelin ja Nextroyn tarjonta ja pohdi, mistä näyttäisi löytyvän sinulle eniten mieleistä luettavaa

2) Kaikissa kolmessa palvelussa on samoja kirjoja, mutta tarjonnassa on myös eroja. Bookbeat ja Storytel maksavat saman verran (16,90€/kk), mutta Nextory on hieman halvempi, tietyin ehdoin tosin (13,90€/kk, mutta ei esim. uutuuskirjoja)

3) Hanki hyvät kuulokkeet. Bluetooth-yhteydellä varustettuja kuulokkeita mainiolla äänenlaadulla saa muutamalla kympillä

4) Äänikirjojen kuuntelu voi kuluttaa akkuasi, joten voi olla järkevää investoida virtapankkiin. Tosin ainakin itse tarvitsen sellaista joka tapauksessa

5) Jos haluat ensin fiilistellä helpoimman kautta, mitä mieltä olet äänikirjoista, lataa Supla puhelimeesi ja kuuntele sieltä täysin ilmaiseksi ja ilman rekisteröitymistä muutamia valikoituja äänikirjoja

Ja vielä pari omaa suositusta kuuntelemistani mainioista äänikirjoista:

Oskari Saari: Aki Hintsa Voittamisen anatomia

Riku Rantala ja Tuomas Milonoff: Selviytymisopas : maailma muuttuu, näin jäät henkiin

Risto Siilasmaa: Paranoidi optimisti : näin johdin Nokiaa murroksessa

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja