4 tapaa tehdä podcastisi alusta tehokas ja toimiva

Alku on podcastisi tärkein kohta, sillä jos karkotat kuulijasi alussa, on yhdentekevää, mitä lopussa tapahtuu. Vaikka podeissa jakson ensimmäiset sekunnit eivät olekaan ihan niin kriittisiä, kuin esimerkiksi Youtube-videoissa, on jokaisen podcastaajan syytä miettiä podcastinsa aloitustapaa ja ensimmäistä minuuttia huolella. Jos vain avaa mikrofonin ja alkaa höpöttää, saattaa jakson seuraaminen pahimmassa tapauksessa olla hankalaa, tai kuuntelija voi kokea olonsa ulkopuoliseksi eikä enää koskaan palaa kokeilemaan podiasi. Ja se olisi sääli, huomioiden kaiken sen vaivan, minkä podcastisi eteen annat ja kaiken sen ilon tai viisauden, jonka sinulta voisi saada.

Eikös siis katsota nää asiat kuntoon. Ei vaadi erityisosaamista lainkaan, ainoastaan hieman vaivannäköä ja ajattelua.

1) Selitä ohjelmasi idea

Okei, olet sitten jaksossa 1, 87, tai 176 mukana on aina kuulijoita, jotka kokeilevat tuotettasi ensimmäistä kertaa. Jos et tee tarpeellisia liikkeitä podcastisi selittämiseksi, eli ns. set upin tekemiseksi, jää ensimmäinen kerta samalla viimeiseksi. Uudenkin kuuntelijan pitää olla tervetullut podcastin pariin, vaikka sinulla ja vanhoilla kuuntelijoillasi olisi podcast jo täysin hallussa.

On hyvä idea kertoa podcastin aluksi lyhyesti, mistä podcastissa on kyse. Tämä kannattaa kirjoittaa valmiiksi ja miettiä, mikä on yksinkertaisin ja nopein tapa selittää podcastinsa, muodostaa siitä ymmärrettävä lause, ja käyttää sitä podcastinsa alussa hamaan tappiin saakka. Ajan kuluessa tästä tulee tunnuslause, jonka fanisi tunnistavat.

Tärkeää: Huolehdi, että selitys on lyhyt, ytimekäs ja selkeä. Jos se on useamman lauseen pituinen, ennen pitkää uskollisimmat kuulijasi kyllästyvät siihen ja parhaimmassa tapauksessa skippaavat alun, pahimmassa skippaavat podcastisi.


2) Kerro, mitä tämänkertaisessa jaksossa kuullaan

Okei, olet selittänyt ohjelmasi idean ja toivottanut siten myös uudet kuulijat tervetulleiksi varmistamalla, että he ymmärtävät podcastiasi. Nyt on aika kertoa tämänkertaisesta lähetyksestä.

Tässä kohtaa kaikki kuulijasi ovat jo samalla viivalla, joten jokainen heistä haluaa kuulla, mitä erikoista tänään tapahtuu. Kuulijat tarvitsevat syitä pitää ohjelmasi päällä ja sinun tulee palvella heitä. Selitä, mitkä kaikki aiheet ovat tänään listalla ja mitä tarinoita tullaan kuulemaan. Jos ohjelmallasi on tarkka rakenne, voi olla hyvä idea avata se tässä kohtaa.

Tärkeää: Ohjelmasi seuraaminen on helpompaa, jos on kärryillä siitä, mitä jakson aikana on odotettavissa.


3) Tiisaa

Tämä vaatii jo hieman viitseliäisyyttä, mutta onnistuessaan se auttaa pitämään kuulijasi mukana pidempään. Tekniikan käyttäminen vaatii useimmiten sitä, että nauhoitat podcastiin alun vasta sen jälkeen, kun itse jakso on nauhoitettu.

Tästä tekniikasta on toki hyötyä muutenkin, mutta se antaa sinulle mahdollisuuden tiisata, eli myydä, tulevan jakson kiinnostavinta kohtaa. Mikäli haastateltavasi paljastaa kiinnostavan, ennen kuulemattoman tarinan, voit kertoa siitä paloja ja luvata haastateltavasi paljastavan loput podcastissasi. Ja vaikka kuolematonta paljastusta ei olisikaan, osaat joka tapauksessa myydä podcastisi kuuntelua sen parhaalla sisällöllä, jonka siis tässä vaiheessa jo tiedät. Tätä etua ei ole, mikäli nauhoitat podcastisi yhtä soittoa, eli alkupuheet nauhoitetaan ennen itse jakson aiheen pariin siirtymistä.

Tärkeää: Lupauksella tulee aina olla katetta. Jos lupaat liikoja, tai uskomatonta tarinaa, joka paljastuukin ihan tavalliseksi sattumukseksi, petät kuulijasi, eivätkä he välttämättä enää koskaan palaa. Ole siis rehellinen ja tarkka.


4) Esittele itsesi, muut podcastin jäsenet ja mahdollinen vieras

Itsestäänselvyys ehkä, mutta silti se unohtuu monelta. Kun itselle syntyy rutiini ja tottumus siihen, että "tässähän me nyt Mikan kanssa nauhoitellaan ja kaikkihan sen tietää", ollaan jo hävitty paljon mahdollisuuksia kasvaa. Lähde siis aina siitä, että kukaan ei tunne "Mikaa" eikä sinua. Teidätkin tulee esitellä joka kerta. Kuulijan tulee joka kerta saada makupala äänestänne, jotta puhujat voisi tunnistaa ja erottaa toisistaan.

Sama koskee luonnollisesti vierastasi tai vieraitanne. On hyvä, jos puhujan nimi ja hänen puheensa liitetään toisiinsa heti alussa. Jos kuuntelijalle ei anneta aikaa oppia, miltä kenenkin ääni kuulostaa, saattaa podcastin seuraamisesta tulla turhan haastavaa. Ja tän pitäisi olla siistiä, ei vaikeaa.

Tärkeää: Olisi hyvä esitellä kukin puhuja heti kun hänen vuoronsa puhua tulee. Muutoin kuulijalle puhuu joku tuntematon outo ääni, jonka sanomiset menevät ihan ohi, kun yrittää miettiä, että kukas ihme siellä nyt jauhaa.

Siinä neljä ohjetta, joilla podcastisi alku, ja sitä kautta tulokset muuttuvat paremmiksi. Jos saat dataa vaikkapa podcastisi loppuunsaattamisprosentista, seuraa sitä tämän tavan käyttöönoton jälkeen. On myös todettava, että näiden ohjeiden toteuttaminen käytännössä ei saisi koskaan viedä enempää kuin minuutin. Mitä tiivimmäksi asian saa pakattua, niin sen parempi. Kuulijasi ovat tulleet kuuntelemaan podcastiasi, ja alkurutiinit ovat joka tapauksessa se pakollinen osuus.

On selvää, että kaikkiin podcasteihin ylläoleva ei sovi, mutta useita kuulemiani nämä ohjeet parantaisivat selvästi. On nimittäin harmi, jos huolimattomuus podin tärkeimmässä kohdassa, alussa, vesittää muuten mainion sisällön. Toki eri asia sitten, mikäli et tavoittele mahdollisimman suuria kuulijamääriä ja podcast-famea. Siinä tapauksessa kannattaa tehdä ihan päinvastoin.