Tässä on Suomen yleisin podcast, näin erotut omallasi

Suomen podcast-kenttä on liian yksipuolinen omaksi hyväkseen. Tarjonnan pitäisi olla paljon monipuolisempaa ja, uskallanko sanoa, paljon viihteellisempää, jotta podcastien kuuntelusta tulisi ihan oikeasti jokaisen perus-Pertin ja -Marjatan arkea.

Yksi selkeä ongelma on heti siinä, että 90% tekijöistä tuntuu ajattelevan tekeillä olevan ilman muuta haastatteluohjelma. Ihan kuin podcast olisi jokin synonyymi sanalle haastatteluohjelma. Näin ei kuitenkaan ole, eikä haastattelu ole ainoa mahdollinen formaatti podcastillesi. Tuskin edes paras. Ainakin siinä on to-del-la vaikea erottua.

Jos meinaan haluat tehdä Suomen yleisimmän podcastin, joka ei erotu kenestäkään, tee haastattelu-podcast, jossa kutsut studioon eri alojen tunnustettuja ajattelijoita, ja suuntaa podcastisi itseään kehittämään haluaville, yhteiskunnasta ja oppimisesta kiinnostuneille asiantuntija- ja toimistotyöläisille. Onneksi olkoon, sinulla on nyt yksi niistä neljästä tuhannesta vastaavasta suomalais-podcastista. Ongelmaksesi jää vain se, miten saat haastateltavien aikataulut sopimaan omiin nauhoitusaikatauluihisi. Heidän aikataulunsa kun ovat täynnä haastatteluista niissä 3999 muussa täysin omaasi vastaavassa podcastissa.

Joten. Ennen kuin asetat mikrofonit paikalleen ja painat REC, voisit pysähtyä hetkeksi, ja pohtia muutamaa asiaa:

1) Onko markkinoilla jo sellaisia podcasteja, jonka aiot itse tehdä?

2) Jos aiot tehdä haastattelupodcastin, miten teet sen toisin kuin muut?

3) Millainen on sisältösi kohderyhmä? Kuka sinua kuuntelee?

4) Miksi kohderyhmä tai kohdehenkilö kuuntelee sinua?

Olen pahoillani, mutta välillä näyttäisi siltä, että tämä vaihe on skipattu, ja siirrytty suoraan tuotantovaiheeseen. Tämän seurauksena Suomen podcast-kenttä on jäänyt turhan yksipuoliseksi, kun samat haastateltavat kiertävät eri ohjelmissa vastaten samoihin kysymyksiin. Näin vain tietynlainen kuuntelija löytää kuunneltavaa, “tässäkö tää hype ny oli?”.


Miten hommasta sitten selvitään?

Jos löydät oikeat vastaukset ylläoleviin neljään kysymykseen, olet selvillä vesillä. Tällöin podcastisi erottuu ja sen selkeä kohderyhmä saa sinulta joko oppia, naurua, emootiota tai jotain muuta, jolla on yleisöllesi väliä, vaikka olisitkin tekemässä haastattelu-podcastia. Muille ehdotan ihan ensimmäiseksi pohtimaan, voisiko podcastin tehdä ilman haastateltavia, ja miten yleisön voisi osallistaa mukaan.

Podcast ei tarvitse onnistuakseen haastateltavia. Yksinkertainen voittajakonsepti on podcast, jossa kaksi tai useampi vakiojäsen keskustelevat tarkkaan rajatusta alueesta. Siis omaa asiantuntemustaa ja persoonaansa hyödyntäen, ilman haastateltavia. Esimerkkinä vaikka Suplasta löytyvä jääkiekko-podcast Total Hockey Forever tai eri puolilla kuultavissa oleva Nonsense-podcast. Ensimmäinen rajataan tekijöidensä Tuomas Nyholmin ja Vesa Rantasen näkemyksiin ja asiantuntemukseen jääkiekon, ennen kaikkea kotimaisen Liiga-jääkiekon, osalta. Jälkimmäinen taas on suosittujen bloggaajien Alexa Dagmarin ja Linda Juholan tekemä, heidän persooniensa ja elämiensä ympärille kietoutuva rohkea podcast. Yksi Suomen suosituimpia podeja muuten. Molemmat erottuvat joukosta, eikä kumpikaan (enimmäkseen) käytä haastatteluja.

Toinen selkeä konsepti, jolle on tilaa, on yhdessä yleisön kanssa tehty podcast, jonka yksinkertainen ja looginen malli on täysin alihyödynnetty. Se on minusta käsittämätöntä, joten paljastetaan sen simppeli malli tässä: Valitaan aihealue, pyydetään somessa tai vaikkapa meilillä yleisöltä kysymyksiä aihealueeseen liittyen ja lopuksi käsitellään yleisön kysymyksiä ja näkemyksiä podcastissa. Tällä konseptilla on selkeitä etuja puolellaan. Jos vaikkapa kysymykset ja aiheisiin liittyvä keskustelu toteutetaan somessa, toimii se samalla luontevana sisältömarkkinointina podcastille. Ja koska kuulijat ovat osa podcastin sisältöä jo suunnitteluvaiheessa, ovat he heti sitoutuneempia kuuntelemaan ja kokevat podcastin läheisemmäksi. Hyvä esimerkki tällaisesta podcastista on erittäin suosittu Lettukestit-podcast, jossa tosin kysymykset saapuvat tekijöilleen enimmäkseen meilillä niiden arkaluontoisuuden vuoksi.

Kerrataan

  • Podcast ei ole automaattisesti haastattelu. Mieti muitakin vaihtoehtoja

  • Jos teet haastattelu-podcastin, sen on pakko erottua kilpailijoistaan

  • Mieti ylipäätään tarkkaan, miten podcastisi erottuu muista

  • Pohdi, millaiselle kohderyhmälle ei vielä ole omaa podcastia. Oletko sinä aiheen asiantuntija?

  • Suosituimpien podcastien listoilla on yleensä kärjessä keskustelu-podcasteja, joissa siis vakiojäsenet keskustelevat podin aiheesta. Haastattelu-podcasteja on silti määrällisesti enemmän. Miksiköhän?

  • Keskustelu-podcast pakottaa antamaan oman persoonansa podcastille. Haastattelu-podcastissa on helpompaa pysyä etäisenä. Se voi olla turvallisen tuntuista, mutta ei näin välttämättä podcast-famea saavuta

  • Yhdessä yleisön kanssa tehty podcast on tehokas tapa osallistaa yleisö mukaan jo ohjelman tuotantovaiheessa

  • Mikä on se asia, jonka yleisösi saa podcastistasi? Tietoa, naurua, tunnetta, mitä? Jos et keksi selkeää vastausta, podcastisi ei ole valmis nauhoitukseen.