Podcastit eivät ole luovuttajille, näin pärjäät pelissä

Olen pitkään sanonut, ettei podcast-maailma ole luovuttajille. Menestys harvoin tapahtuu yhdessä yössä, ja siksi tekijältä vaaditaan yleensä onnistumiseen pitkäjänteistä ja väsymätöntä duunia. Kun hype on päällä, kuten nyt podcasteissa selvästi on, nousee myös into aloittaa podcasteja. Kaikki ja niiden naapurit haluaa podcastaajiksi. Harmi vaan, että into usein laskee kuin saliruuhka tammikuun jälkeen , jos todellisuus ei vastaakaan mielikuvia tai menestys synny yli yön.

Luin mielenkiintoisen artikkelin, jonka kirjoittaja oli tutkinut iTunesiin julkaistuja podcasteja. Todella herättelevää dataa, josta nostan tähän pari pointtia

- 12% podcasteista on julkaissut vain yhden jakson. Y-h-d-e-n.

- 6% oli päässyt kahteen jaksoon

- vain puolella podcast-sarjoista oli enemmän kuin 14 jaksoa

Siis lähes viidesosa (18%) podcasteista on julkaissut korkeintaan kaksi jaksoa. Ja vain puolet on päässyt muutamaa kuukautta pidemmälle.

Miksi tämä on merkittävää? Koska podimaailmassa onnistuminen tapahtuu vuosien mittaan, ei yhdessä viikossa. Podcast on henkilökohtainen sisältömuoto, intiimiä tekijän ja kuulijan välillä tapahtuvaa ajatusten välittämistä. Siinä on syvä inhimillinen yhteys, joka jää vielä podcastin alussa väistämättä ulkokultaiseksi. Suhde pitää luoda. Kuulija pitää tutustuttaa itseensä, ajatuksiinsa, arvoihinsa. Vasta siten se todellinen yhteys voi syntyä, ja tämä kaikki vaatii tekijältään enemmän kuin moni alussa arvaa.

Tarvitaan johdonmukaisesti toistuva tapaaminen kuuntelijan kanssa, ja hänen odotuksensa pitää pystyä täyttämään joka jaksossa. Jakso pitää toimittaa kuulijan korviin, vaikkei aina huvittaisi, sillä myös podcastin tekeminen voi välillä tuntua raskaalta. Tätä varten on formaatti ja rakenne ja käsikirjoitus, jotka auttavat silloin kun inspiraatio ei ole 100%, mutta se onkin sitten jo toisen postauksen aihe.

Siispä yksinkertaiset neuvoni podcastaajalle ovat:

1) Podcast vaatii vaivannäköä. Jos et ole valmis tekemään töitä podisi eteen, harkitse aloittamista kahteen kertaan

2) Podcast vaatii säännöllisyyttä. Yleensä sarjat, joista julkaistaan jaksoja silloin tällöin eivät muodostu menestyksiksi. Tee podcastaamisesta tapa viikkoaikatauluusi ja pitäydy siinä

3) Käytä aikaa podcastisi rakenteen ja formaatin suunnitteluun. Ne auttavat kantamaan podcastiasi silloin kun luovuus ei kuki täysiä. Hankalia kausia tulee kaikille

4) Älä masennu, vaikka sisältösi ei heti saisi kymmeniä tuhansia kuuntelijoita. Pysy pelissä ja muista: Podcast-elämä ei ole luovuttajille. Jos sisältösi on arvokasta, keräät kuulijoita ajan kanssa


Kiitos kun luit. Katso, mitä muuta olen kirjoittanut podcasteista ja kuunneltavista sisällöistä tästä.