10 ennustusta: Näin podcast-, radio- ja audiomaailma muuttuu vuonna 2019

No, olisihan tämä lista pitänyt kirjoittaa heti tammikuun alussa, mutta nyt se kirjoitetaan helmikuun lopussa. Aion siis ennustaa 10 asiaa, jotka tapahtuvat audiomaailmassa tänä vuonna. Audio on muodissa like never before, ja mullistuksia kuuntelussa tapahtuu siellä täällä. Osa ennustuksistani on sellaisia, joiden taakse varmaan aika monen on helppo mennä. Osa taas on sellaisia, joita monet pitävät hulluina. Vuoden lopussa tiedetään, miten tämä ennustus meni, missä olin ehkä oikeassa, missä taas väärässä.

1) Google Home on ensimmäinen suomenkielinen älykaiutin

Laitetaan alkuun heti ehkä se kovin ennustus. Uskon, että tänä vuonna Google lanseeraa Home-älykaiuttimensa suomenkielisenä. Tähän suuntaan viittaa heidän Google Assistantinsa tuore kyvykkyys kääntää suomenkieltä. Asia on ehkä jäänyt monelta huomaamatta, mutta voi olla, että nyt ollaan jo melko lähellä täysimittaista suomenkielistä älykaiutinta. Google on ilman muuta Amazonia ja heidän Alexaansa edellä, sillä Amazonilla ei ole vielä mitään suomenkielellä.


2) Spotify lisää huomiotaan podcasteissa

Spotify julkaisi hetki sitten massiiviset kauppansa podcast-maailmaan. Se osti maineikkaan podcast-tuotantoyhtiö Gimletin sekä kehittyneen ja monipuolisen alustapalvelu Anchorin. Spotifyn strategia podcastien kanssa voi olla nurinkurinen: Sen suurin kuluerä ovat tekijänoikeusmaksut musiikin oikeuksienomistajille, mutta jos käyttäjät kuuntelevatkin edes osan ajasta podcasteja, nuo maksut laskevat samassa suhteessa


3) Kaupallinen radiokenttä valmistautuu alkavaan toimilupakauteensa

Kaupallisen radion kuuntelu jatkuu vahvana. Uudet toimiluvat jaettiin viime vuoden lopulla, ja ne tulevat voimaan ensi vuoden alussa. Toimilupien kesto on 10 vuotta, mikä antaa radioyhtiöille mahdollisuuden kehittää kanaviaan ja toimintojaan, ja se on kuulijan etu


4) Suomessa lanseerataan ainakin yksi uusi äänikirjasovellus

Äänikirjasovellukset ovat osoittautuneet hyväksi bisnekseksi, ja markkina kasvaa voimallisesti. Nyt pottia ovat jakamassa Bookbeat, Storytel ja uusin tulokas Nextory. Business kirjoihin keskittyvä Alma Talent –sovellus on ainakin toistaiseksi jäänyt aika marginaaliin. Markkina kehittyy sitä tahtia, että uskon potin jakajien kasvavan vuoden 2019 aikana


5) Podcastien kuuntelumääristä julkaistaan virallinen viikoittainen tilasto, jossa eri toimijat ovat mukana

Koska olisihan se nyt jo aika. Eikö? Me Nelonen Medialla kannatamme yhteistä mittaria, ja olemme valmiit julkaisemaan lukujamme yhteisessä vertailukelpoisessa mittarissa


6) YLE siirtää lisää panoksia podcast-tuotantoihin

Ja miksi ei siirtäisi? Podcastit, jos jotkut, ovat YLEn tehtävien mukaista toimintaa ja julkisen palvelun luoma turva sekä resurssit melkeinpä edellyttävät YLEltä raskaita toimia tälläkin saralla. Ja hyvin YLE on tätä työtä tehnytkin, mutta ennustan siis panosten entisestään koventuvan Pasilassa


7) Podcastien kuluttamisesta tulee valtavirtaa

Jaksomedian Olli Sulopuisto on muistaakseni vuodesta 2015 ennustanut aina olevan kyseessä podcastien vuosi. Jo pienimuotoiseksi vitsiksi kasvanut sutkautus sai viime vuonna enemmän vastiketta kuin vielä koskaan aikaisemmin. Sama kehitys jatkuu ilman muuta tänä vuonna ja podcastien kuluttamisesta katoaa turha mystisyys, kun massat ottavat median haltuun


8) Vähintään yksi tubettaja siirtyy videoista kokonaan podcastaajaksi

Tubettajat tekevät jo nyt podcasteja ja tänä vuonna yhä useampi heistä innostuu kokeilemaan myös audiosisältöjä. Ennustan ainakin yhden heistä löytävän podcasteista oman henkisen kotinsa ja jättävän tubettamisen. Näissä kahdessa on paljon samaa, mutta myös erittäin paljon eroja


9) Päivittäispodcastit aloittavat

Koska podcastien tekeminen on suhteellisen suoraviivaista toimintaa, antaa se mahdollisuuden podcastaajalle, joka avaa ajatuksiaan, elämäänsä ja maailmankuvaansa yleisölleen joka päivä. Tällöin kokemus on jossain määrin samantyyppinen kuin vaikkapa Whatsapp-ryhmä, jonne kaverukset jakavat päivän tapahtumia ja ajatuksia ääniviesteillä


10) Supla-palvelua käyttää yli 300 000 uniikkia kuuntelijaa viikossa

Laitetaan nyt loppuun tällainen oman hännän nosto. Supla-palvelu, jonka parissa itse toimin, kasvaa kohisten, ja alkuvuoden tulokset antavat odottaa mittavaa kasvua myös tänä vuonna. Loppuvuonna palvelua käyttää säännöllisesti jo yli 300 000 uniikkia kuuntelijaa viikossa

Mitä muuta audiosisällöissä tapahtuu tänä vuonna, tai olenko tässä aivan pihalla? Kaikki palaute ja kommentit ovat tervetulleita.