Kuinka paljon on paljon? Tämän verran podcasteja oikeasti kuunnellaan

Jo miljoona suomalaista kuuntelee podcasteja, ja ilmiö on noussut kuumaksi aiheeksi markkinoinnin ja median piirissä. Uusia podcasteja syntyy joka viikko, mutta harmittavan moni niistä tuntuu myös loppuvan yhtä nopeasti kuin alkoikin. Uskon, että epärealistiset odotukset siitä, minkä verran vaivaa hyvän podcastin tekeminen vaatii ja toisaalta, mihin määrään kuuntelijoita pitäisi olla tyytyväinen saattavat johtaa pettymyksiin ja innon hiipumiseen. Se on sääli, sillä tällöin monta hyvää podcastinalkua jää kehittymättä täyteen loistoonsa, ja kuulijat jäävät ilman timanttista sisältöä, mihin ajan kanssa olisi voitu päätyä.

Julkista yhteistä mittaria podcast-kuuntelusta ei ole Suomessa olemassa, ja analytiikka on muutenkin aivan lapsenkengissä, mitä tulee vertailtavuuteen. Eri alustat tarjoavat dataa, joka ei ole keskenään vertailukelpoista, mutta josta saa joka tapauksessa jotain viitettä omasta suosiostaan. On kuitenkin vaikeaa ymmärtää onko oma podcast suosittu verrattuna muihin, ennen kuin yhteinen auditoitu mittari saadaan markkinalle.

Kuinka paljon sitten on paljon?

Jos sinulla ei ole valmiina isoa seuraajien joukkoa, saat aluksi muutamasta kymmenestä muutamaan sataan käynnistystä jaksoillesi. Se on ihan hyvä alku. Kehitä sisältöäsi ja markkinoi sitä voimakkaasti eteenpäin ja ajan kanssa kuuntelijamääräsi kasvaa. Lue 10 ohjettani alkuun.

Jos sinulla on jo seuraajia tai saat vieraiksesi nimekkäitä henkilöitä, jotka kertovat podcastistasi omille yleisöilleen, pääset yli tuhannen käynnistyksen. Ehkä jopa muutamaan tuhanteen käynnistykseen. Se on jo hyvä määrä suomalaiselle indie-podcastille.

Isona podcastina pidän tämän hetken suomalaisessa podcast-kentässä podia, joka saa jakso jaksolta yli 10 000 kuuntelijaa. Huom: Johtuen eri alustojen erilaisista tavoista mitata kulutusta, luku on hankalasti vertailtava.

Suomen suurimmat podcastit keräävät jo kymmeniä tuhansia käynnistyksiä jaksoittain. Esimerkiksi meillä Supla-palvelussa Aamulypsyn päivittäinen podcast ”Koko Shitti” saa julkaisupäivänään n. 30 000 kuuntelijaa, ja muutaman päivän sisällä yhteensä n. 50 000 kuuntelijaa. Supla on jo melko suuri palvelu, sillä sitä käyttää tällä hetkellä viikossa yli 200 000 uniikkia käyttäjää ja kuukaudessa jo yli 450 000 uniikkia kuuntelijaa.

Siispä, satku on hyvä alku, tuhat on jo paljon, kymmenen tuhatta tosi paljon, ja viidellä kymmenellä tuhannella ollaan kärkikahinoissa. Näin ainakin tällä hetkellä, vuoden 2019 alussa.

Kannatan avoimuutta ja haluan kannustaa podcastaajia paljastamaan omia kuuntelijalukujaan. Vaikutan itse myös parhaani mukaan siihen, että jonain päivänä saamme Suomeenkin yhteisen, auditoidun mittarin, joka kertoo mikä kulloinkin on Suomen suosituinta kuunneltavaa.

Jos haluat paljastaa oman podcastisi kuuntelijaluvut, tee se häsällä #podcastluvut.

Disclaimerina tänne loppuun se, että itse siis toimin Nelonen Medialla sisältöjohtajana, vastuullani mm. juuri Supla-palvelu.